Hőszigetelne?

Hőszigetelésével legalább 20 évig fog együtt élni! Ezért kell annak jónak lennie!

Tudja miért az épület hőszigetelése az egyik legjobb rezsicsökkentési lehetőség?
Mert:

  • Egyszer kell megcsinálni.
  • Karbantartási igénye nincs.
  • Energiát nem fogyaszt.
  • Sokáig tart.

Igazából minden más megoldás, már csak a hőszigetelés után jöhetne.
Persze a fenti megállapítások csak akkor igazak, ha megfelelő minőségű az egész munka.

Épületén a hőszigetelés minőségét két tényező fogja meghatározni.

  • A szigetelés anyaga, vastagsága.
  • A kivitelezés minősége.

rosszszigetelesBár manapság nagyon jó hőszigetelő anyagok vannak, ennek ellenére rengeteg rosszul szigetelt épületet lehet találni.

Két ok miatt is.

Egyrészt az alkalmazott szigetelőanyagok miatt. Bár nagyon sok jó szigetelő anyag van, mégis a rosszabb minőségű, de olcsóbbat vesszük meg. Ez utóbbiak között olyanok is vannak melyek annyira rosszak, hogy tőlünk nyugatabbra csak a kelet-európaiaknak gyártják. Ők maguk nem használják fel.

Ehhez kapcsolódóan egy fontos megjegyzés.
Csak azt a szigetelő anyagot fogadja el melynek EMI bevizsgálási jegyzőkönyve, vagy más CE jelölésű tanúsítványa van! Mindenféle anyagra rámondják néha, hogy az jól szigetel. Volt olyan, hogy üveg zúzalékot tett a „mester” a vakolatba, mert hogy az jól szigetel.

Szigetelést borzasztó könnyű elrontani. Bármikor lehet kiváló anyagból rossz hőszigetelést készíteni.

Első, ahol el lehet rontani, az a ragasztóanyag. Csemperagasztót, vagy valami más „ez nagyon jó volt ott is, és olcsó is” terméket ne fogadjon el. Mindig a szigetelési rendszerben előírt ragasztót kell használni. Ekkor a kivitelezőnek „már csak” a technológiát kell betartania.

Sokszor maga a szigetelő anyag nem odavaló, ahova felrakták. Pl. tetőtérben, ha lágyabb szigetelés kerül a szarufák közé, az 1-2 éven belül megcsúszik, meggyűrődik, kivédhetetlenül. Lentebb letölthető egy anyag, amely ezeket a kivitelezési problémákat részletesen bemutatja.

Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

Gyakran felteszik ezt a kérdést, 5,10, 15 cm?

Papírforma szerint minél vastagabb annál jobb, de ez csak egy ökölszabály.

Viszont nem a szigetelés anyagának árán kell spórolni. Egy 10 cm-es, és egy 15 cm-es szigetelés között anyagárban nincs nagy különbség. A különbség megközelítőleg 1 év alatt bejön.

Azért nem csak gazdasági szempontok vannak. Érdekességként írom. Egyik munkánknál a tulajdonos azért akart csak 10 cm-es szigetelést, mert a 20 cm-es, egyszerűen elrontotta a ház arányait, és ez őt zavarta. Be kell vallani, az ő esetében igaza volt. Az a 40 cm, amivel megszélesedett az épület, furcsa arányokat hozott volna esztétikailag. Ilyen is van, bár nagyon ritka.

A lélegző fal, avagy mennyit szellőzik hőszigetelés után az épület?

Az egy igazi városi legenda, hogy a szigeteléstől befülled a fal. Ilyen nincs. Egy épület nem a falakon keresztül szellőzik, hacsak nem lyukas. A normál téglafalon a belső pára kb. 1-3% -a távozik. Baj is lenne ha a fal engedné a levegőt. Egyébként a falakra a jól szigetelt passzívházaknál mérik a légtömörséget is. Az a jó ha minél légtömörebb a fal.

Külső vagy belső szigetelés?

Ez sem egyszerű téma, bár a szakemberek között egyöntetű a vélemény, hogy a külső. Belsőt csak akkor, ha más megoldás nincs, pl. műemlékvédelem alatt álló épületnél, de csak komoly számításokkal alátámasztva, nehogy a falban a belső páralecsapódás miatt vizesedés legyen.

Külső hőszigetelésnek van egy hatalmas előnye. A szigetelésen belül van a fal. Így annak a hőtároló képessége sokat segít a fűtésnek. Persze nyáron is, csak fordítva.

Ez a mechanizmus. Adva a szobánk belülről szigetelve. Télen jól befűtjük. Meleg van, de a fal hideg mert belül rajta van a hőszigetelés. Vagyis a szoba levegője, és a benne lévő tárgyak azok, melyek melegek. Amikor szellőztetünk, kiengedjük a meleg levegőt, és bejön a hideg. Hideg lesz a szobában. Ezt nekünk vissza kell fűtenünk. Ha viszont külső szigetelésünk van akkor a fal is meleg és visszafűti a helységet, hamarabb melegszik fel a szoba, kevesebb energia kell hozzá. Ilyenkor a falak hőtároló képességét használjuk fel.

És mivel van más előnye is a külső szigetelésnek, ha csak lehet külső szigetelést alkalmazzunk.

Sok mindent lehetne még az épületszigetelésről írni, de most mást ajánlunk az érdeklődőknek.

Szigetelési szakértönk, Trepinszki József, készített egy összefoglaló írást. Ebben az írásban sokkal részletesebben kifejti, hogy mire kell vigyázni, milyen szarvashibák fordulnak elő mikor valaki hőszigeteltet. Tényleg hasznos olvasmány, és ide kattintva tudja letölteni.

És végül, mindenképpen tudnia kell erről a lehetőségről:

Sokan vállalnak hőszigetelést. Kevesebben jól is csinálják, de .

ilyen garanciát csak mi adunk hőszigetelésre, kattintson ide.