Amikor a szakember felkiált, „Jaj, csak úgy ne…”

Régi kazán cseréje Gábor panziójában.

Gáboréknál eljött az idő, hogy fűtést korszerűsítsenek. Meghallgatta barátait, ismerőseit. Jött az ötlet, hőszivattyú kell neki. Utána nézett az interneten. Elolvasta, hogy un. víz-víz hőszivattyú az ami neki nagyon jó lesz. Ráadásul Geo, vagy H tarifa is van hozzá, szóval nagyon klassz lesz.

Megcsináltatta. Egy dolgot felejtett el, hogy neki radiátoros fűtése van, egy viszonylag rosszul szigetelt épületben.

Mi volt a hiba?

Gábor a fűtéskorszerűsítésnek csak a felét csinálta meg. Kicserélte a kazánt egy olyan berendezésre amely optimálisan 40 fok körüli vizet készít. Tud persze 80 fokos vizet is egy hőszivattyú, de akkor nagyon nem gazdaságos, mint egy villanybojler, Geo, vagy H tarifa ide vagy oda.

Hogy lehetett volna másként?

Gábornak csak gázkazánt kellett volna cserélnie egy modernebbre. Akkor minden rendben. A régi rendszer marad. Kazán cserélve, és a jobb kazán miatt még megtakarítása is lett volna.

Egy másik megoldás. Ez persze drágább. Felület fűtést (fal-, vagy padlófűtést) is lehetett volna csináltatnia a hőszivattyú mellé. Akkor igen, akkor nagyon gazdaságos lehetett volna az egész fűtési rendszer.

Harmadik megoldás. Radiátorok cseréje a hőszivattyú mellé, olyanokra melyek kétszer akkora felületűek.

Egyiket se tette, így csak szenved az egésszel. A radiátor cserét biztosan meg fogja csináltatni.

 

Hőszivattyú nyári kempingbe.

Adott egy kemping. Áprilistól nyitva szeptember végéig. Persze dömping az a nyárra, az iskolai szünetre esik. Meleg víz kell fürödni, étterembe mosogatni. Eddig gázzal készítették a meleg vizet. Valamilyen takarékosabb megoldás kell, gondolkodott a tulajdonos. Barátjának a lakásában hőszivattyúval fűtöttek/hűtöttek. Régebben sokat beszélgettek erről. A kemping tulajdonosa végig asszisztálta barátjánál a hőszivattyús telepítést amikor megcsinálták azt.

Neki az kell gondolta, és innentől csak ezt a lehetőséget vizsgálta. Komolyan utánanézett melyik fajta, melyik típus a leggazdaságosabb neki. Keresett kivitelezőt, alkudozott, faragta a költségeket. Aztán megcsináltatta. Most majdnem annyit fizet mintha gázzal csinálná a meleg vizet.

Hol a hiba?

Segítséget kellett volna kérni, és nem az első gondolatnál leragadni. Tervezni, és számolni kell egy rendszert. Mindig lesz olyan kivitelező aki nem fogja elmondani a megrendelőnek, hogy ne tőle vegyenek, mert ott, és oda ahova kéri a megrendelő, oda az nem éri meg. Ezt kéri a megrendelő? Oh, kérem, profi módon megcsináljuk. És tényleg profik, és tényleg jól megcsinálják, csak nem ezt kellett volna.

Mi lett volna a megoldás?

Lehetett volna egy újabb kazánra cserélni a 23 éves régit. Egyből kevesebb gáz is fogyott volna.

Szerintünk egyébként az igazán tökéletes megoldás a napkollektor lett volna. Nyáron, amikor a nap szinte folyamatosan süt, akkor INGYEN van a meleg víz. Nyáron a napkollektorok 80-85%-ban rásegítettek volna a meleg víz készítésére.  Persze valamennyi gázfűtés hagyni kell,, mert kell a kisegítő fűtés ha felhős az ég.

Drágább lett volna a beruházás. Viszont ha valami akkor ez ebben az esetben nagyon hamar megtérült volna.

 

Kazáncsere majd szigetelés egy 5 szobás kis panzióban.

Ez egy nagyon érdekes történet.

Egy ötszobás kis családi panzió tulajdonosa eljutott oda, hogy fűtést korszerűsítsen. Kiindulás. Régi kazán, radiátoros fűtés, régi nyílászárók, szigeteletlen falak. Ja, és télen is jöttek a vendégek. Pénzből kevés van, viszont magas a fűtés számla. Logikusan adódott az igény fűtés korszerűsítésére. A fűtés korszerűsítése 2 millió forintba került. Kazáncsere, kémény átépítés, és néhány radiátor cseréje történt meg. Másfél év múlva viszont jött a szigetelés. Ez 4,5 millióban volt, néhány ablak cseréjével együtt. Kifejezetten jó szigetelést raktak fel a kivítelezők.

Hol a hiba?

Látszólag tökéletes a dolog. Egy bibi van csak. Fordítva kellett volna. Miért? Mert így lett egy új túlméretezett kazán, és fűtési rendszere. Összesen került 6,5 millióba az egész. Előbb szigetelnek, majd fűtést korszerűsítenek akkor a kettő együtt 5 millióból meg lett volna (akkori árakon). Nem takarított meg annyit a fűtésen másfél év alatt mint amennyivel olcsóbb lett volna az összköltség.

Óh, van sok példánk még, de most inkább nem írjuk le az összest.

Mindegyik példában közös, hogy azonos, vagy kevesebb összegből többet lehetett volna kihozni.

Másik közös pont  a tervezés hiánya.
Az előző mondatban nagyon finoman fogalmaztam, hiszen a „ráfizetés” szó meg sem említődött, pedig.


Van egy ingyenes konzultációs lehetőségünk, több szem többet lát alapon.

Jelentkezzen rá, és kérdezzen. Ingyenes, és kötelezettség nélküli.

 

Konzultációhoz ide kell kattintani.