Ablakot cseréljek, vagy hőszigeteljek ha csak egyikre van pénz?

Amiről szó van ebben a cikkben:

 • Vagy falat szigetelek, vagy ablakot cserélek, mert csak egyikre van pénzem, melyiket válasszam?
 • Milyen ablakokat vegyünk?
 • Műanyag, kontra fa ablak.
 • Az ablak fóliázásáról.
 • A szokásos, „mire figyeljünk” téma.


Hőszigetelésre és ablakcserére egyszerre nincs pénzem. Melyiket válasszam?

Az ablakcserét!

Oka egyszerű. A fal jelenpillanatban is jobban szigetel mint az ablak. A legtöbb hő az ablakokon szökik el.

Tehát ha a fal hőszigetelésére és ablakok cseréjére egyszerre nincs pénz, mindenképpen az ablakokkal kezdje.


Milyen ablakot vegyek?

Ha csak sommásan azt mondom, hogy jót, Ön mérges lesz. Az igazság mégis az, hogy ez így van. Az ablakok, és a szigetelés „jóságára” is van egy jellemző szám. Ez az un. U érték. Ez mutatja meg a felületen a hőáramlás mértékét. Minél kisebb ez a szám annál jobb a hőszigetelő képesség. Komolyabb gyártók több U értéket is megadnak. Azért, hogy könnyebb legyen az összehasonlítás, megadják a teljes ablakra is ezt az értéket, Uw-vel jelölik. Tehát az Uw érték a teljes ablakra vonatkozik tokkal, üveggel, a naptényezővel együtt.

Törekedjünk a minél kisebb Uw értékű ablakok beszerzésére. Néhány iparos, és ablakokat eladó ember csak az üveg U értékét adja meg. Ez önmagában kevés, és torzítja az összehasonlítást ablakok között.


Műanyag kontra fa ablak.

Ezen sokat vitáztak egy időben. Manapság is hallható iparosoktól, hogy a műanyag, vagy a fa ablak mellett teszik le voksukat. Mára a fa ablakok és a műanyag ablakok között nincs hőtechnikai szempontból különbség. Hogy melyik legyen az inkább esztétikai, és anyagi kérdéssé vált. Tudni kell a fa ablakot időnként le kell kezelni.


Az üvegfóliákról néhány szó.
(biztonsági fóliázás nem ide tartozik)

Mivel gépkocsiknál nagyon elterjedt, ezért sokakban felmerül a gondolat, hogy fóliázással ússzák meg az ablakok cseréjét.

Sommásan, az ablak csere a sokkal jobb megoldás.

Hátrányok.

 • A fóliázás sötétít.
 • Ahogy nyáron, úgy télen sem engedi be a hőt, tehát még annyit sem tud a nap rásegíteni a fűtésre mint amennyit tudna.
 • Könnyű elrontani a fólia felrakását. Vigyázni a sarkoknál, és a széleknél kell. Viszont ha rosszul kerül fel a fólia a kevés hőszigetelés is csökkenni fog.
 • És a legfontosabb. A fóliázás kevés hőt takarít meg. Az ablakok relatív kis felületénél, egyáltalán nem jelent érezhető megtakarítást.

Az előnyök inkább a nagy üvegfelületeknél jelentkeznek. Ott ahol horror ár lenne a nyílászáró cseréje, és a nagy felületek miatt nagyon nagy a hőveszteség. Képzeljünk el egy szobát ahol az egyik fal szinte teljesen üveg, vagy egy téli kertet. Ezekben az esetekben nagyon sok hő megy veszendőbe, és ebből valamennyit is megtakarítani, az már érzékelhető.


„Mire figyeljünk ablakcserénél”.

 • Lehetőség szerint minél kisebb U értékű ablakot vegyünk
 • Beépítéskor az ablak és a fal közé a megfelelő számú rögzítő fülek beépítésre kerüljenek, erre figyeljen oda. Ha valaki CSAK purhabbal dolgozik, azt zavarja el.
 • A szükséges purhabos tömítés után ne vágja le az iparos egy félóra múlva a kitüremkedő purhabot. Itt az a gond, hogy a megkeményedett purhabot levágva, a porózus rész lesz kitéve az időjárásnak, az át fogja ereszteni a hőt, a párát. Purhab a felső kemény rétegével, és az alatta lévő porózus réteggel együtt szigetel. A kemény rész nélkül a porózus réteg előbb utóbb tönkre fog menni, és még kevésbé fog szigetelni.
 • A párazáró fóliát az ablak beépítése után és a belső vakolás előtt kell behelyezni. Itt nagyon figyelni kell, hogy a fólia mindenhol passzos legyen, különben a réseken átjut a pára és akkor felesleges volt a párazáró fólia. A páraáteresztő fóliát a külső ablakkáva és az ablak közé kell tenni, hogy a pára, nedvesség szabadon mozoghasson.
 • Ha az ablakcsere a szigetelés előtt történik, akkor az ablakot a mostani fal külső síkjában kell elhelyezni. Hiszen ezután jön majd a fal hőszigetelése amellyel a fal síkja 20-30 cm-rel kijjebb kerül. Ha a még szigetelés nélküli fal vastagságának közepére tették az új ablakot, majd erre jön rá a 20-30 cm szigetelés akkor az ablak túl mélyre kerül a falban.
Végére egy kis saját reklám, mert erről is tudnia kell. 
Vállaljuk épületek hőszigetelését, nyílászárók cseréjét nagyon jó, mérhető garanciával.Adunk egy ingyen hőtérképet szigetelésünkhöz, hogy Ön mérhető módon győződjön meg jó minőségű munkánkról.Ha ön bizonytalan kivitelezőjében, vagy még nincs is kivitelezője, de eldöntötte, hogy még idén cserél ablakokat, hívjon minket, vagy kattintson ide, és visszahívjuk.