Napelem, kérdések, válaszok amelyek mindenkit érdekelnek.

Nem cifrázzuk, jöjjenek a kérdések és a válaszok. Íme:

 

Mikorra térül meg?

Számoljon 8-9 évvel egy kisebb családi házas rendszernél, mai (2013) áram díjakkal számolva.
Tudni kell ez egy átlagos szám. Ez kamatként tekintve rá 12,5%-s kamat, nem rossz. Utána már csak termel. OK, persze a befektetett pénzt Ön nem tudja másra elkölteni. Viszont a befektetett pénzt 8 év alatt egyébként meg elköltené villanyszámlára.h 

Mennyibe kerül?

A kivitelezők „imádják” ezt a kérdést, mi is. Azért „szereti” mindenki, mert erre nem lehet egyértelműen válaszolni. Persze kell valamit mondani rá, ami ráadásul valós adatokon alapul.

Tehát,
1 kW teljesítmény 520 ezertől 640 ezer forintig terjedő összegbe kerülhet. Ebben már a munkadíj is benne van és bruttó.

Egy 4-5 fős családi házban lakó család 4200-4500 kWh áramot fogyaszt egy évben. Vegyünk egy 4,5 kW-s rendszert. Ez tehát 540 ezer forinttal számolva nincs 2,5 millió forint áfával. Erősen függ a felszerelés körülményeitől. 

Mekkora tető kell?

A fenti rendszerhez 30-35m2 tető felület kell. Egy napelem tábla átlagosan 1m széles és 1,6-1,8m magas. Vastagsága 4-5 cm. Ezekkel az adatokkal lehet számolni. 

 

Hogy számolok el az áramszolgáltatóval?

Ha ön havi elszámolásban van az áramszolgáltatójával, akkor havonta. Ha negyedéves, vagy éves az elszámolási időszak, akkor ez negyedévenként, vagy évenként történik meg.
Önnek fizetnie a felhasznált áram, és a termelt áramdíj összegének a különbségét kell.
Az elektromos művek jelenleg méri az Ön áramfelhasználását a villanyórán. Ha napeleme lesz akkor felszerelnek még egy mérőórát a napelemeknek. Mérik, hogy mennyit termeltek Önök. A két óra különbségét kell Önnek kifizetni. 

Megéri? (máshogy kérdezve, kinek éri meg?)

Igen is, meg nem is. Általában egyébként megéri, sőt, nagyon megéri.
A kérdés inkább úgy merül fel, hogy mi éri meg jobban? A napelemekre szánt pénzt szigeteléshez beszámítani, vagy a fűtés korszerűsítésbe, vagy pedig tényleg napelemes rendszerbe tenni.
Ezt eldönteni csak a fogyasztási adatok ismeretében lehet. Sok múlik azon, hogy Ön mennyi áramot használ. Mindig az a kérdés, hogy az Ön által felhasznált energia fajták közül melyik mennyibe kerül és abból mekkora a felhasználás.

Kattintson ide, és adunk egy ingyenes napelemes méretezést, és árbecslést Önre szabva.   

Hogyan kell karbantartani egy napelemes rendszert?

Nem kell! Karcálló a felület. A felszerelt elemeket nem fújja le a szél. Ami kosz rárakódik azt az eső lemossa. Miután egy a napelemes rendszer felkerült a tetőre, onnantól azzal Önnek nincs gondja, az dolgozik.  


Mennyi idő alatt szerelik fel?

Van ahol 1 nap alatt. Van ahol beletelik ez 3 napba is. Nem jár felfordulással, épületen belül minimális munkálatokat kell elvégezni. Szó sincs arról, hogy szétvéssük a falat, kirámoltatjuk a szobákat, vagy bármi ilyesmi szörnyűséget követnénk el.   


Csak nyáron termel? (mi lesz télen?)

Nem csak nyáron. A napelemek a legjobb teljesítményüket ősszel és tavasszal hozzák. Nem ekkor termelnek a legtöbbet, de ekkor működnek a leghatékonyabban. A nyár azért hoz többet, mert hosszabbak a nappalok, hosszabb ideig termelődik az áram.

Figyelem! A napelem nem csak tűző napsütésben termel, hanem mindig amikor világos van. Felhős időben is. Télen is! Megismétlem, télen is! Ezt ki kell emelni, mert sokan csak tavasszal vágnak bele a telepítésbe, és a téli megtakarítást elveszítik. Még télen is többet termel a napelem mint amennyi kamatot kapna a pénzéért a bankban.

Szeretné megtudni Önnek mennyibe kerülne egy ilyen rendszer? Kattintson ide..

 

Jön a jégeső! Hogy fedem be, hogy védem meg?

Napelemeknek nem árt a jégeső! Karcálló, és törésmentes.  


Mi a helyzet a garanciával?

  • Az inverterekre (az áramátalakítókra) 5-7 év.
  • A napelemekre a termék garancia 10 év.
  • Napelemeknél van teljesítmény garancia is.
  • 10 éves teljesítmény garancia. Vagyis a gyártó garantálja, hogy az első 10 évben a napelem teljesítménye a 10. év végére sem csökken 90% alá.
  • Ezen kívül van még a 25 éves teljesítmény garancia. Ebben az esetben a gyártó azt garantálja, hogy a napelem teljesítménye 25. év végére sem esik 80% alá.


Majd biztos jönnek az új napelemek, és azok többet termelnek. Inkább várok ezekre.

Ezt lehet, ez a halogató technika. Ha megvan a keret egy napelemes rendszerre, ne halogassa megcsináltatni. Az biztos, hogy lesznek a maiaknál nagyobb teljesítményű napelemek. Kérdés az, hogy mikor és mennyibe fognak kerülni. Az viszont egészen biztos, hogy nem 1-2 éven belül lesz a nagy áttörés. Addig is az a pénze értéktelenedik, és a napelemes megtakarítások sem jönnek. Ez az ára a halogatásnak, és ez az összeg 100 ezer forintra is rúghat.

Ide kattintva megtudhatja mennyibe kerülne Önnek egy ilyen rendszer.


Meg kell erősíteni a tetőt hozzá?

Nem kell. Egy napelem súlya 20-25kg közé esik, ez nem jelentős.  


Mekkora napelemes rendszer kell nekem?

Napelemes rendszereket általában az éves fogyasztás 80%-k körülire tervezünk. Miért?

Az Ön által megtakarított áramot a normál áram díjával kell számolnia. Viszont ha Önnek áramtöbblete van, akkor az átvételi ár a normál áram díjnak nagyjából a fele. Amit ön felhasznál az, mondjuk 52 ft, amit elad az 22 forint (2013).  Annak a többlet beruházásnak a költsége, amely a többlet áramot termeli, gyakorlatilag soha nem térül meg.

Ezért sajnos ma Magyarországon nem érdemes a szükségesnél nagyobb napelemes rendszereket feltenni a tetőre.  

 

Nézze meg, hogy Önnek mekkora rendszerre lenne szűksége és ez mennyibe kerül? A méretezést ajándékba adjuk.

Ehhez csak néhány adatra van szűkségünk.

Vezetéknév:
Keresztnév:
E-mail cím:*
Helység:
Éves áramfogyasztás (kWh):*
Ha nem a teljes fogyasztást
váltaná ki, akkor mennyit (kWh):
Tető tájolása:
Tető tipusa:
Napsütötte tető kb. hossza (m):
Napsütötte tető kb. szélessége (m):
Az épület:
Áramszolgáltató: