Napelem vagy napkollektor? (2. rész, napelem)

Napelemes rendszerek gyakorlati oldala.

Napelemes 1×1
Miért jó, mennyit lehet megtakarítani?
Garanciák és teljesítmény csökkenés.
Megvalósítás menete.
Mekkora helyet foglal el a tetőn, és mi van jégeső esetén?

Kérdése van? Tegye fel személyesen anélkül, hogy kimozdulna otthonról.

Napelemes 1×1. (kérem olvassa el)

Van négy fogalom amit napelemekkel kapcsolatban mindig hallunk.

Poli-, vagy monokristályos napelemek, valamint szigetüzem, és hálózati visszatáplálás. Első kérdés gyakorlati szempontból az, hogy melyiket vegyük? Poli- vagy monokristályos napelemet-e? Nálunk, Közép-Európában, gyakorlatilag a két rendszer között nem lehet különösebb eltérést kimutatni a termelt teljesítményben, éves viszonylatban.
(A két típus gyártásában különbözik egymástól. Polikristályosnál a szilícium négyzet alapú tömbbe öntik. Az öntés miatt több kristály keletkezik. A monokristályos napelemnél elektromos térben henger alakúra húzzák ki a szilíciumot, egykristályt képezve. )

Sziget üzem, vagy visszatáplálás?

Sziget üzemnél a termelt áramot, ha nincs rá éppen szükség akkumulátorokban raktározódik. Éjjel, az akkumulátorokból veszik az áramot. Sziget üzemű rendszereket generátorral is kiegészítik a téli időszak miatt.

Visszatáplálás esetén Ön válik le az elektromos művekről, hanem az éppen fel nem használt áramot az elektromos hálózatra táplálja vissza. Amikor pedig szűkség van elektromos áramra, de a napelemek nem termelnek eleget ehhez, az elektromos művektől kapjuk vissza amit előzőleg betápláltak. Év végén megtörténik az elszámolás. Ha többet használtak mint amit termeltek a napelemek a különbözetet kell fizetni csak.

Miért jó, mennyit lehet megtakarítani?

Ez a legkényesebb téma. Ráadásul nagyon nehéz kiszámolni.

Több oka van a nehézségnek.

 • Nem lehet mindenhol megoldani az optimális elhelyezkedést. Ezért az optimálisnak akár a fele is lehet a napelem hozama.
 • Nem lehet tudni hogyan alakul az áram ára.
 • Nem lehet tudni, hogy egy adott összeg befektetése pénzügyi termékekbe, akár már a következő évben is mennyit hoz. Ezért nagyon nehéz összehasonlítani a napelem által termelt hozammal.
 • Sokat számít, hogy mire használjuk a megtermelt áramot. Rosszabb berendezéseket gazdaságosabb olcsóbb árammal üzemeltetni.

Ami viszont biztos.

 • A napelemek élettartama 25 évnél több. Addig biztosan termel áramot.
 • Felszerelt napelemek emelik az ingatlan értékét.
 • Tényleges csökken a kifizetendő villanyszámla, mérhető mértékben.

Ha megnézzük a napelemes rendszerek megtérülési mutatóit melyeket az interneten találunk, 4 és 8 év közötti értékeket kapunk. Biztosra megyünk akkor, ha az adott épületre konkrétan kiszámoltatjuk. Ha ilyen számításra van szűksége a döntéshez kattintson ide, és mi kiszámoljuk Önnek.

Garanciák és teljesítmény csökkenés.

 • Az áramátalakítóra, inverterre 5-10 év garanciát adunk.
 • Magára a napelemre 10 évet.

Van egy un. teljesítmény garancia. A napelemek is öregednek. A teljesítmény garanciával lehet biztosítani, hogy a meghatározott értéknél nagyobb teljesítmény csökkenésnél Önt ne érje kár.

 • Első ilyen lépcső a 10 év. A 10. év végére max. 10%-t csökkenhet a teljesítmény.
 • Következő lépcső a 25 év, melynek végére maximum 20%-t csökkenhet a teljesítmény.

Megvalósítás menete.

 • Igény bejelentése az áramszolgáltató felé. Ehhez egy nyomtatványt kell kitölteni. Ezt az Ön áramszolgáltatója adja. Néhány adat csak. Név, hely, teljesítmény stb.
 • Jön a válasz, hogy rendben. Általában megadják a beleegyezést.
 • Csatlakozási jegyzőkönyv elkészítése, ez a villamos tervező feladata, vagyis a mienk. Ezt max. 30 nap alatt hagyják jóvá.
 • Közben a szűkséges anyagok, berendezések megrendelése.
 • Szerelés, beüzemelés, max 4-5 nap.
 • Készre jelentés, kivitelezői nyilatkozat elkészítése.
 • A kétirányú mérő felszerelése, ez 2 hétnél előbb nem szokott megtörténni.

Mekkora helyet foglal el a tetőn, és mi van jégeső esetén?

Példaképpen vegyünk egy átlagos családi házat, és ehhez 3 kW-os rendszert. Ez nagyjából le is fedi az igényeket. Ez 12 db napelemet jelent. A 12 napelemet 2 sorba rakjuk fel. Összesen elfoglal 22 m2-nyi tetőfelület. Általában 1,6-1,8 m magasak, 60-70 cm szélesek, és 4-5 cm vastagságúak a napelemek. Súlyuk 20-25 kg közötti.

A napelemeket egy biztonsági üvegréteg fedi. Amikor bevizsgálják a napelemeket, ez a feltétel, hogy kiadják a megfelelő tanúsítványt, ebből a szempontból is megvizsgálják. Egy adott magasságról acélgolyókat ejtenek a napelemek felületére. Így modellezik a jégesőt.

Kérdése van? Tegye fel személyesen anélkül, hogy kimozdulna otthonról.

Napkollektorral, napelemmel, fűtés felújítással, vagy hőszivattyúval kapcsolatban kérdése van, jöjjön el „Karoszékes konzultációnkra”. Ki sem kell mozdulnia otthonról és válaszolunk a kérdéseire. Ide kell kattintania.