2014 Pályázati felkészítő I. rész

Hogyan készüljünk a 2014-es évre, amennyiben pályázati forrást szeretnénk igényelni?

kép: pixibay

kép: pixibay

Az új Európai Uniós költségvetési időszakban hazánk a megkapott források 60%-át kifejezetten gazdaságfejlesztésre kívánja költeni, ezen belül is a Kis és Középvállalkozói réteg fejlesztései lehetőségeik kívánják majd leginkább támogatni. Ezért sem mindegy, hogyan és miként készülünk fel ezen forráslehetőségek, vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes pénzügyi eszközök fogadására. Az új támogatások java része az év közepén kerülhet majd megnyitásra, de már az év első felében várhatóak kisebb kockázatú, egyszerűsített programok, valamint még mindig írnak ki olyan pályázatokat, melyek még a 2007-2013-as időszakban megmaradt támogatási keretek, így mindenképpen érdemes résen lenni. A múlt héten (2014 január második hete) meghirdetésre, 13 Mrd Ft-os kerettel az új munkahelyteremtő beruházásokat támogató pályázati lehetőségek és még számos érdekes program várható az év elején.

Hogyan, miként érdemes felkészülni az új lehetőségekre, hogy azok megjelenése esetén már számos előkészülettel rendelkezzünk, és időt spóroljunk a pályázati igények benyújtásánál.

A legtöbb lehetőség esetében számítani fog, cégünk múltja, háttere, eddigi pénzügyi eredményei, tevékenységünk és foglalkoztatottak létszáma, vállalatunk tulajdonosi köre is. Számos körülményt kell megvizsgálnunk ahhoz, hogy a pályázati lehetőségekhez alkalmasnak minősüljünk. Mindezt természetesen érdemes megtenni, hiszen 35%-70%-os vissza nem térítendő támogatásnál kedvezőbb forráslehetőségeket más jellegű területen nem fogunk találni.

Induló vállalkozásokkal kevésbé tudunk ilyen támogatásokat igényelni, mint egy már 2 db lezárt üzleti évvel rendelkező céggel. Az induló vállalkozások közül egyedül az induló mikrovállalkozások élvezhetnek előnyöket, azaz azon cégek, akik legfeljebb 9 főt foglalkoztatnak. Ugyanakkor azok a vállalkozások, akik már rendelkeznek 2 db lezárt üzleti évvel, Ők sok lehetőséget tekinthetnek majd át. Fontos, hogy az 1 fő átlagos statisztikai létszám általában minden már működő cég esetében elvárt, így azok a cégek, ahol nincs bejelentett alkalmazott és az elmúlt években nem is volt, sajnos nem kifejezett kedvezményezettjei, ezeknek a programoknak. Fontos, hogy a működő vállalkozások esetében, akik pályázati pénzt szeretnének igényelni, legyen pozitív értékű a saját tőke, és nagyon fontos átnézni, az előző 2 év egyszerűsített mérlegbeszámolójának sorait, az értékesítési árbevétel, eredménytartalék, mérleg szerinti eredmény és akár például a hosszú lejáratú kötelezettségek terén is. Ezek a számok nagyon sokat elmondanak egy vállalkozás üzemelése, üzemeltetés kapcsán. Fontos, hogy úgy tervezzünk, hogy ha például a cégünk árbevétele az elmúlt évben 20-30 millió Ft volt, akkor nagyságrendileg 10-15 millió forint vissza nem térítendő támogatást fogunk tudni és célszerű nagyságrendileg bevonni, mivel cégünknek a fejlesztések mellett működnie is kell, és természetesen számos működési költséget is fedeznie a bevételekből. Amennyiben egy cégnek a mérleg szerinti eredménye negatív, az még önmagában nem jelent kizáró okot, de mindenképpen vizsgálandó. Ugyanakkor a saját tőke negatív mivolta, szinten minden pályázatnál kizáró okot jelent.

A munkahelyteremtés általában vagy elvárt a pályázatokban, vagy plusz pont jár érte, minden tekintetben fontos szempont, de arra is figyelni kell, hogy azon munkahelyek, melyeket támogatással hozunk létre, alapvetően kötelezettséget is fognak jelenteni, azaz 2-3 évig ezeket az átlagos statisztikai létszámot növelő létszámot meg kell tartani.

Nagyon fontos, hogy a pályázatok nettó összegben finanszíroznak a legtöbb esetben és így az ÁFA kapcsán a pályázónak kell gondoskodnia, annak befizetéséről, esetleges visszaigényléséről, ezt sajnos a pályázatok nem finanszírozzák, mint ahogy például forgóeszközt, alapanyag vásárlást sem igazán.

 

A támogatási konstrukciók esetében igényelhető nettó beruházási értékek általában 25%-val kell rendelkeznünk, mint önerővel, melyről előzetesen nyilatkozni kell, célszerű ezzel az összeggel, mint számlapénz rendelkezni. A legtöbb támogatás esetében a nyertesség után már előleg is lehívható, ez általában az elnyert összeg 25%-50%-a is lehet, de ez nem minden programnál automatikus, ugyanakkor nagy segítséget jelent, mert nem kell előfinanszírozni.

Amennyiben a pályázat megvalósításához hitelt, külső forrást is szeretnénk bevonni, azt is időben kell megkezdenünk, mert számos kedvezményes lehetőség áll rendelkezésre, mely a pályázatoknál akár önerő, akár saját erő téren is tud segítséget jelenteni.

A pályázat előkészítése során célszerű még figyelni a következő stratégiai dolgokra is:

  • előzetesen érdemes projekthez üzleti tervet készíteni, mely a későbbiekben nemcsak a projekthez, de cégünk működését is jelentős mértékben tudja segíteni, a pályázatokhoz ezt mindenképpen el fogják várni
  • amennyiben építkezni szeretnénk, és ez engedélyköteles lesz, annak már időben kezdjünk utánajárni, mert sok időt vihet el, s bár a pályázatok benyújtásánál még sok esetben nem kérnek előre építési engedélyt, de tervezői költségbecslés mindenhol szükséges, hiszen ez alapján lehet a pályázat ilyen irányú – építési beruházásaihoz kapcsolódó költségvetést megtervezni és ez elengedhetetlen a pályázat kereteit tekintve
  • energiahatékonysági, energetikai beruházás esetén előzetes energetikai tanulmány szükséges lesz, melyet szintén érdemes időben elkészíttetni
  • minden olyan épületnek, mely uniós támogatással valósul meg, akadálymentesnek kell lennie, erről külön szakértői nyilatkozat szükséges majd
  • eszközbeszerzés kapcsán szintén fontos, hogy árajánlatokkal kell rendelkeznünk, ezeket írásban, megadott formanyomtatványok alapján kell bekérnünk
  • turisztikai, szálláshely fejlesztési, szolgáltatásfejlesztési projektek esetében általában megvalósíthatósági tanulmány elkészítése is kötelező, ehhez számos térségi, szakmai információs begyűjtése lesz szükséges, a projekt teljes megvalósítását követi nyomon a megvalósíthatósági tanulmány. Ez leginkább nagyobb, komplexebb projektek esetén szükséges, de kisebb projektnél így az üzleti terv, pénzforgalmi terv, cash-flow, swot elemzés ugyanúgy szükséges, vagy előírt lehet.
  • a projekteknél általában többlet pontszámot jelent, van ahol nem kötelező, de előnyös, ha helyi együttműködő partnerektől rendelkezünk támogató nyilatkozatokkal – ez lehet Önkormányzat, helyi – térségi civil, non-profit szervezetek, TDM szervezet, egyéb vállalkozások
  • minden pályázatnál kötelezően csatolandó mellékletek lesznek feltüntetve, melyek közül még sok helyen bekérik az aláírási címpéldányt, cégkivonatot, fejlesztéssel érintett épület esetén tulajdoni lapot, vagy tulajdonosi hozzájárulást, ugyanakkor ezen dokumentumok kapcsán most már egyre több az, melyet a kormány központilag lekér és nem kell egyedileg csatolni, ez mindig pályázat függő
  • a projektszervezetben résztvevő egyének kiválasztása, önéletrajzok begyűjtése, projektmenedzser, projektvezető, pénzügyi vezető, szakmai vezető terén, és még számos más pozíció lehet elvárás, egy-egy komplexebb beruházás esetében.

Mivel minden pályázatnak szinte mások az értékelési szempontrendszerei, természetes, hogy minden kiírást, programot célszerű önállóan kezelni és áttekinteni az elvárt dokumentációkat és csatolandó papírokat. Jelen áttekintésünkkel egy rövid és gyors képet szerettünk volna adni arról, hogy általában mit – miket szoktak, fognak kérni ezen lehetőségek kapcsán. Ugyanakkor mivel egyre több könnyített eljárású pályázat van, ahol szinte már minden automatikus és nagyon egyszerűek a pályázati dokumentációk is, így leginkább a cégek alkalmassága az, amely vizsgálandó, hogy miként és hogyan tudnak elindulni és mit tudnak igényelni. A lehetőségek tára ebben az évben nagyon széles lesz és az elkövetkező időszakban még inkább, így mindenféleképpen célszerű előre felkészülni, hogy sikeresen tudjanak ilyen forrásokat bevonni. Erről a témáról még számos információt meg szeretnénk osztani Önökkel, mivel nagyon széleskörű és számos ponton vizsgálandó körülményekről van szó.

A továbblépésekben nagyon szívesen és készséggel segítünk, több mint 12 év szakmai tapasztalattal a hátunk mögött, keressenek minket bizalommal:

Semperger-Dorogi Kinga
Ügyvezető, Stratégiai és Kommunikációs Igazgató
Minősített EU Pályázati és Projektfinanszírozási Tanácsadó
Az Ernst&Young Entrepreneur of The Year nemzetközi üzleti elismerés díjazottja „Jövő Ígérete” kategóriában

ProjectMine Gazdasági Tanácsadó Kft.
1141. Budapest, Kalocsai u. 63.
Mobil: +36/70 931 5585
E-mail: semperger.kinga@projectmine.hu

                                                                                                                                                        

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük