Silabusz hőszivattyú vásárláshoz

Első és legfontosabb tanács:

hőszivattyú vásárlása előtt beszéljen épületgépésszel és olvassa el ezt a cikket.

 

Áram díjak hőszivattyúhoz.

A hőszivattyús áramtarifák olcsóbbak mint a normál áram díja. Azért a többesszám, mert mindjárt kétféle tarifa is van. Attól függően kell majd választania, hogy csak fűtésre, vagy fűtésre és hűtésre is használja a hőszivattyúját.

Az un. GEO áram egész évben rendelkezésére fog állni. Viszont csak napi 20 órában, 2×2 óra kiesik. Két kiesés között mindig eltelik legalább 2 óra. Az, hogy csak napi 20 órára van áram nem szokott problémát okozni.

A másik tarifa a „H” tarifa, viszont csak fűtési idényben, október 15, és április 15 között, van, de ebben az időszakban egésznap rendelkezésre áll. Figyelem „H” tarifa esetén a meleg víz készítése normál áramdíjjal számolódik el az időszakon kívül! Ha sok meleg vizet kell készíteni, bár csak fűtésre használja a hőszivattyút, válassza inkább a GEO tarifát.

Mind a két tarifát az áramszolgáltatójánál kell majd megrendelni. Ezeket a tarifákat külön órán mérik. Ugyanúgy mint az éjszakai áramot.

 

GEO, „vizes” és „levegős” hőszivattyúk.

A hőszivattyúról sokaknak a földhőt használó berendezés jut eszébe, az un. geo. De nem csak ez az egy típus létezik. Alapvetően háromféle hőszivattyú működési elvről beszélünk. Ezeknek csak egyike a földhőt használó. Ez utóbbiból egyébként kétféle is van. Egyik amelyikhez földbe fúrt szondákat használnak. Másik pedig amelyikhez a föld felszíne alatt 1,5 – 2 m körüli mélységben csővezetéket fektetnek, ez a földkollektor, ezen keresztül nyerik ki a föld hőjét. A földhőt használó hőszivattyún kívül van „levegős”, és „vizes” hőszivattyú. (hivatalosan levegő-víz, víz-víz, és a föld-víz típusú hőszivattyú)

Beruházási költsége a geo rendszernek a legnagyobb. Ez a földmunka miatt van így. Ennél olcsóbb a „vizes” rendszer, és legolcsóbb a „levegős” rendszer. „Vizes” hőszivattyú választása esetén tudni kell, hogy a rendszerhez két kút kell. Ha az udvarban csak egy kút van az sajnos kevés, kell még egyet fúratni. Legkisebb beruházási igénye a levegős hőszivattyúnak van.

Előnye a geo és a „vizes” rendszereknek, hogy nagyon egyenletes a hatásfokuk. A levegős rendszerek sokkal ingadozóbbak, de hétköznapi használatra ma már a legjobb ár/érték aránnyal rendelkeznek. Gyakorlatilag minden épülethez megfelelőek.

 

Radiátor, falfűtés?

Ha már hőszivattyúról beszélünk akkor szólni kell a fűtési rendszerekről is. Kétféle van. Egyik az alacsony hőfokú, másik a magas hőfokú rendszer. Alacsony hőfokú rendszerek a fal-, padló-, és a mennyezetfűtések. Felületfűtésnek is hívják ezeket. Azért alacsony hőfokúak, mert a fűtővíz 35 fok körüli hőmérsékleten kering bennük.
A radiátoros fűtés ezzel szemben magas hőfokú. Ebben a fűtésre használt víz 60 fok körüli.

Hőszivattyúkhoz a felületfűtések az ideálisak.

Meglévő radiátoros rendszerbe is lehet természetesen hőszivattyút illeszteni, de ehhez már kell az épületgépész.

Általában igaz, hogy minél magasabb hőmérsékletű vizet kell a hőszivattyúnak előállítania annál kevésbé gazdaságos a működése.

 

Hőszivattyúk összehasonlítása.

A hőszivattyúkat két mérőszám alapján is össze lehet hasonlítani.

Első a COP. Ez a szám olyan a hőszivattyúnál mint az autónál a gyári fogyasztási adat. Az is jellemző az autóra, de mégsem az igazi, a használati fogyasztást adja meg. Ez hőszivattyúknál is így van. Hőszivattyúknál nem fogyasztást mondunk hanem COP-t. Különbség még az, hogy hőszivattyúknál a minél nagyobb COP elérése a kívánatos. Egyébként ez a szám azt mutatja meg, hogy egységnyi villamos energiából hány egységnyi hőenergiát állítunk elő.
Tehát csak a COP számok vizsgálata önmagában nem mutatja meg melyik hőszivattyú a „jobb”, melyiket érdemes megvenni, ez csak orientál.

Másik mérőszám az SPF.
Ez közelebb van a valós, használathoz. Autós példánál maradva ez olyan mint ha az autó fogyasztását adnák meg 1000 km út megtétele után. Az 1000 km-ben lenne városi, országúti közlekedés is. Az SPF szám megmutatja, hogy a teljes fűtési időszakban leadott hőenergiát mennyi elektromos energiával állították elő. Itt is az a jó ha minél nagyobb az SPF értéke.

Persze ez a szám sem teljes értékű mutató, de valósabb képet ad mint a COP.

Ennyit szerettem volna elmondani hőszivattyúval kapcsolatban.

 

A végére egy kis saját reklám, mert hát gyarlóak vagyunk és a piacról élünk.
Vállalunk épületgépészeti tervezést, kivitelezés bonyolítást, és természetesen komplett kivitelezést. Nekünk, mint weblapunkból is kiderül, célunk, hogy minél kevesebb energiát felhasználó rendszereket telepítsünk.
Ezáltal lesz az üzemeltetés olcsóbb.Ehhez tervezünk, ehhez válogatjuk a beszerelendő berendezéseket, és teszünk javaslatokat.
Ráadásul most szeptember 30. egy izgalmas akciók van. Ehhez kattintson ide.