Ha Ön gázfűtést újít fel, ezt feltétlen olvassa el!

Az alábbi 7 tanács könnyebbé teszi az Ön életét mint megrendelőét. Ezt a „másik” oldalról mondjuk, a kivitelezői oldalról. Mire figyeljen Ön, mit érdemes technikai hozzáértés nélkül megtennie.

1. Állítsa meg a rétestészta effektust.

Ne történjen az, hogy menet közben derüljön ki, hogy ezt is, azt is még cserélni, javítani kell. Nem arról van szó, hogy pl. a csőhossz az utolsó centiig pontosan legyen kiszámolva. Nem, de a kivitelezőnek kutya kötelessége úgy felmérni a helyzetet, hogy jelentős változások már ne történjenek. Ez ellen Ön tehet csak. Tessék nem csak szóban, hanem írásban is legyen megállapodás a kivitelezővel.

2. Terv nélkül drágább a kivitelezés!

Készüljön gépészeti terv. Ebben a terveben nem csak a csövek vezetése van lerajzolva. Anyaglista, hőtechnikai méretezések és más egyéb hasznos információk vannak benne.Hatalmas biztonságot ad egy JÓ gépészeti terv. Arról nem is szólva, hogy pár év múlva a sok cső között már terv nélkül senki nem fog kiigazodni.

Ez alapján kérhető számon a kivitelezőn az elvégzett munka.

Persze előfordulhat, hogy menet közben változtatni kell valamin. Ez viszont legyen egyeztetve az épületgépésszel, és legyen átvezetve a terven. Sajnos nagyon sokan nem szeretik ezt csinálni, vagy egyszerűen elhanyagolják.
Tudni kell Ön egy fűtésrendszer korszerűsítésével, felújításával 15-20 évig fog együtt élni. Akkor már legyen az jó.

3. Néhány általános szabály gázkazán cseréhez, unalmas, de hasznos.

  • Akkora kazánt vegyen amekkora kell! Ez az egyszerű szabály egyáltalán nem kézenfekvő minden kivitelezőnél. Nagyon sok kivitelező számolás nélkül ajánlja az általa megszokott teljesítményű kazánt. Ez nem jó! Olyant vegyen amely az igényelt teljesítményhez a legközelebbivel rendelkezik.
  • Figyelem, elriasztó szakmai kifejezés. A leendő kazán modulációs tartománya minél szélesebb legyen.
    Ez csak annyit jelent, hogy minél kisebb teljesítményen is üzemelni tudjon a leendő kazánunk.
  • Ez fontos, mert így kerüljük el, hogy a kazán állandóan ki/be kapcsoljon ami nagyon nem egészséges egy kazánnál. Két ok miatt sem. Egyik ok, hogy növekszik a fogyasztás, másik csökken a kazán élettartama. Semminek nem jó ha ide-oda rángatják.
  • Fontos, hogy a kazán leírásában megtalálhatók a garanciához szűkséges feltételek. Ennek meglétét mindenképpen ellenőrizze le. Pl. kell-e leválasztó, vagy hőcserélő a kazán és a rendszer közé? Nem kell érteni hozzá, benne lesz a leírásban. Találkoztunk, sajnos nem is egy rendszerrel, hogy vascsöves régi rendszer és az új kazán közé nem tettek leválasztót, tönkre is ment a kazán, és ugrott emiatt a garancia.

4. Drága vagy olcsó kazán? Melyik a jobb?

Nagyon olcsót akkor vegyük, ha rászorulunk. Pl. kevés a pénzünk, és tényleg cserélni kell, mert a régi most ment tönkre. Általában a közepes árfekvésű kazánok rendelkeznek a legjobb ár/érték aránnyal. Ezt felülírhatja egy-egy extrém feltétel.
Mitől jobb, mi van több a drágább kazánban mint az olcsóbban?
Legtöbbször nem az anyagban van a különbség. Egy gyártón belül nagyjából azonos minőségű anyagokat használnak fel a kazántestekhez.
Eltérés a kazán vezérlésében, és a szabályozhatósági tartományban van (mekkora a legkisebb teljesítmény amelyen még üzemel a kazán). E kettő a leglényegesebb. A mai kazánokon szokott még néhány plusz funkció is. Pl. napkollektoros rendszerrel összekapcsolható. Ha van, vagy lesz napkollektor akkor ezt használja ki. Egyébként felesleges plusz költség, ettől maga a kazán nem lesz jobb.

5. Egy elrettentő példa arra, amikor halasszuk el a felújítást!

Egyik kisvárosban felújították a fűtést egy 12 szobás épületben. Mindent kicseréltek kazánt, radiátorokat, mindent. Másfél év múlva elkezdték az épület szigetelését, és az ablakok, ajtók cseréjét.

Mi a probléma ezzel?

A szigetelés miatt kétszer akkora teljesítményű lett a fűtési rendszer mint szűkséges lenne. Ha fordítva csinálják, tehát előbb a szigetelés, majd a fűtési rendszer, sokkal kevesebb pénzbe került volna a fűtési felújítás. Kisebb kazán kellett volna. Néhány helységbe nem is kellett volna radiátor, és ahova kellett, oda is kisebbeket tehettek volna. Kidobtak egy csomó pénzt.

Ha Ön tervezi az épület szigetelését pár éven belül, és nem tönkre ment a kazánja, akkor várja meg a szigetelést, utána újítsa fel a fűtést. Sokkal olcsóbban jön ki.

6. Mit lehet felhasználni a régi rendszerből?

Őszintén szólva nem sok mindent. Ha nagyon régi rendszert újítunk fel akkor általában semmit.

7. A „nem szeretem” adminisztrációról.

A cikk elején említettük a gépészeti tervet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, nagyon hasznos.
Nagyobb beruházásoknál, komplettebb felújításoknál érdemes valamilyen feljegyzést vezetni a munka haladásáról. Ez akár egy kockás fűzet is lehet. Csak legyenek benne a fő munkafolyamatok. Ezek dátummal, megnevezéssel, és a kivitelező aláírásával szerepeljenek.
Pl. Írjuk be, megjött a kazán ekkor. Vagy a felső szint kész, mondja a kivitelező. Ezt írják be, írja alá a kivitelező.
Persze nem kell agyon bonyolítani, de a fontos tételek legyenek benne. Hogy átadáskor mi az ami még hiányzik, mi van még elvégzendő munka az adott szakaszhoz. Vagy a szállított árun pl. a lábánál lepattogzott a festés lerakáskor stb. Vita, garancia érvényesítésekor iszonyú hasznos ez a fajta adminisztráció.
Nyilván két radiátor lecseréléséhez nem szükséges ez a procedúra. Azért valahova mindig írjuk fel, hogy mikor vettük azt a két radiátort, és mikor lett beszerelve.
A későbbi „én úgy emlékszem”, meg a „kész van, nincs kész” helyzeteket stb. csak így lehet megelőzni, ill. egyszerűsíteni.

 

A végére egy kis saját reklám, mert hát gyarlóak vagyunk és a piacról élünk.
Vállalunk épületgépészeti tervezést, kivitelezés bonyolítást, és természetesen komplett kivitelezést. Nekünk, mint weblapunkból is kiderül, célunk, hogy minél kevesebb energiát felhasználó rendszereket telepítsünk.
Ezáltal lesz az üzemeltetés olcsóbb.Ehhez tervezünk, ehhez válogatjuk a beszerelendő berendezéseket, és teszünk javaslatokat.
Ráadásul most szeptember 30. egy izgalmas akciók van. Ehhez kattintson ide.