Napelem vagy napkollektor? (1. rész, kollektor)

Ez a rész a napkollektorról szól (nem technikai ismertető)

Csak emlékeztetőül, a napelem áramot termel, a napkollektor meleg vizet.

Tudni kell, a jól elhelyezett, jól beállított napkollektoros rendszerek 7-10 év alatt térülnek meg. És ez csak a megtérülés. Élettartamuk sokkal hosszabb. Üzemel olyan rendszer amely már 20 éve fenn van a tetőn.

Mikor érdemes napkollektort venni, vagy egyáltalán ezen gondolkodni?

 • Ha háromnál többen élnek egy családban.
 • Ha villanybojlerrel készítik a meleg vizet.
 • Ha kisgyerekek vannak akikre sokszor kell mosni. A mosógéphez érdemes a napkollektor által melegített vizet felhasználni, mintsem, hogy a mosógép melegítse fel. Már az is megtakarítás, ha a mosógép 40 fokról melegíti a fel vizet és nem 10-12 fokról.
 • Ha a családban olyan munkája van valakinek, hogy sokat kell a piszkos munkaruhát mosni.
 • Nem családi környezetben pedig kempingekben, éttermeknél. Ezeken a helyeken nagyon megéri.
 • Ha a vállalkozásnál többen is munkahelyükön fürödnek.
 • Szállásadóknál ha nyáron több vendég van mint télen.
 • Kültéri medencék vízének melegítésekor.

Nagyjából ennyi. Ha a feltételek valamelyike, vagy több is fennáll, akkor érdemes elgondolkodni napkollektoros rendszer felszereléséről. Ez még nem azt jelenti, hogy tényleg érdemes megvenni. Ez csak azt jelenti, hogy érdemes komolyabban is megvizsgálni a lehetőséget.

Amikor biztosan nem érdemes napkollektorban gondolkodni.

 • Ha kicsi a család, és várhatóan nem is lesz nagyobb. (gyerekek már kirepültek)
 • Ha nyáron sok időt töltünk nyaralóban, vagy lakásunktól távol.
 • Ha az épületnek olyan a fekvése, hogy keveset süti a nap. Itt azért annyit meg kell jegyezni, hogy nem csak déli tájolású tetőre érdemes felszerelni a napkollektorokat. Jól üzemelnek a dél-keleti, vagy a dél-nyugati tetőkön is. Bár az ideális tényleg a déli fekvés.

Fűtésrásegítés napkollektorral?

A gyakorlat azt mutatja nem érdemes fűtés rásegítésre napkollektorokat használni. Miért? Télen durván ötöde a napenergiája a nyárinak. Tehát legalább négyszer-ötször nagyobb rendszer kell érdemi fűtésrásegítésre.

A gond nem csak pénzügyi. Technikai gond is van. A téli rendszer télen jól szuperál, de a nyár! Mit csinálunk nyáron 4-5-ször annyi meleggel? Nyáron sem használunk több meleg vizet mint télen, persze a fűtésen kívül. Viszont ötször annyi energiánk van. Hova tesszük? Sajnos ez a hő a rendszerben marad és így a szűkségesnél jóval magasabb hőfokon működik majd a rendszer. Ez pedig néhány, költségesebb problémát fog felvetni.

Családi házas környezetben szinte csak akkor éri meg fűtésrásegítésre is használni a napkollektort, ha van egy nagy medencénk, és azt fűtjük a felesleges hővel.

Érdemes elolvasni mielőtt napkollektort szereltetnénk fel.

 • Tervezi-e a közeljövőben fűtésének korszerűsítését? Ha igen akkor lehet, hogy érdemes várni a kollektoros rendszerrel, és a fűtéskorszerűsítéshez tervezni a kollektoros rendszert.
 • A tető nem akadály. Lapos tetőre, vagy ha a tető nem megfelelő, akkor a ház oldalára is felszerelhető a napkollektor.
 • Érdemes körül nézni, mi történik a szomszédos telkeken. Volt olyan, hogy egyik épületre rendeltek napkollektort, míg a másik telken már épült az az emeletes ház ami árnyékolta volna azt a tetőt ahova a kollektor került volna.

Igazából érdemes igénybe venni szakember segítségét. Hasznos egy helyszíni felmérés, és egy egyszerű megvalósítási terv. Ez ugyan pénzbe kerül, de pár 10 ezer forintból meg lehet úszni. Egy ilyen terv megmutatja, hogy érdemes-e, vagy nem érdemes napkollektoros rendszerben gondolkodni tovább. Egy kis keserűséggel, de meg kell jegyezni, hogy ezzel a megoldással kevesen élnek még. Sok olyan kollektoros rendszert lehet látni amelyről látszik, hogy nem kellett volna megcsinálni. Kidobott pénz volt.
Egy ilyen terv hasznos, és a kollektoros rendszer árának töredékébe kerül, pár tízezer forintba.

Viszont ha az jön ki, hogy érdemes telepíteni egy ilyen rendszert, akkor egyből meg is van a műszaki dokumentáció. Ez, manapság amikor pár napos pályázatok vannak csak, lehetőséget teremt a pályázat elkészítésének idejének lerövidítésére.

Amiben mi segíteni tudunk, és ez nem kerül Önnek semmibe.

Jelentkezzen a hetenkénti ingyenes videó konzultációnkra. Otthonról, a saját karosszékéből kérdezhet. Ezért is hívjuk Karosszékes konzultációnak ezt.

Ne habozzon, kérdezzen. Jön a nyár, ne menjen pocsékba az a sok ingyen energia.

Itt lehet a konzultációra jelentkezni.

A második rész a napelemekről fog szólni! Nem sokára következik!

Jó tervezést!

Adamkó Ferenc, és Péter